Blog post #7 – Hechtingtheorie

Hechting heeft veel invloed op onze relaties en hechting leren we al vroeg kennen. Daarom neem ik jullie vandaag daar eens in mee. Zo krijg je inzicht hoeveel invloed het dus heeft, al vanaf jongs af aan hoe wij verder gaan met het ontwikkelen van relaties. En misschien kom jij er wel achter welke hechtingsstijl bij jou past.

De hechtingstheorie van John Bowlby gaat over de hechtingsdynamiek tussen relaties. In de eerste instantie omschreef de theorie de hechting bij jonge kinderen. Maar is ondertussen uitgebreid naar de hechting bij de relaties van volwassenen. Elk kind hecht zich in aan de primaire verzorger, maar de manier en kwaliteit van hechting verschilt sterk van kind tot kind. Daarnaast zijn er ook andere belangrijke mensen in ons leven die veel invloed hebben.

Onderzoek naar de gehechtheidstheorie van Bowlby toonde aan dat baby’s die in een onbekende situatie worden geplaatst en gescheiden van hun ouders, over het algemeen op een van de volgende manieren zullen reageren op hereniging met de ouders:

  1. Veilige gehechtheid: deze baby’s toonden angst bij scheiding, maar zochten troost en werden gemakkelijk getroost toen de ouders terugkwamen;
  2. Angstbestendige gehechtheid: een kleiner deel van de baby’s ervoer meer angst en leek bij hereniging met de ouders zowel troost te zoeken als te proberen de ouders te ‘straffen’ voor het vertrek.
  3. Vermijdende gehechtheid: Baby’s in de derde categorie vertoonden geen stress of minimale stress bij scheiding van de ouders en negeerden de ouders bij hereniging of vermeden de ouders actief.
  4. In latere jaren voegden onderzoekers een vierde hechtingsstijl aan deze lijst toe: de gedesorganiseerd-gedesoriënteerde hechtingsstijl, die verwijst naar kinderen die geen voorspelbaar patroon van hechtingsgedrag vertonen.

Het is intuïtief logisch dat de hechtingsstijl van een kind grotendeels een functie is van de zorg die het kind in zijn of haar vroege jaren krijgt. Degenen die steun en liefde van hun verzorgers hebben ontvangen, zijn waarschijnlijk veilig, terwijl degenen die inconsistentie of nalatigheid van hun verzorgers hebben ervaren, waarschijnlijk meer angst voelen voor hun relatie met hun ouders.
De gehechtheidstheorie gaat echter nog een stap verder en past wat we weten over gehechtheid bij kinderen toe op relaties die we als volwassenen aangaan.

Gehechtigheid speelt ook een grote rol in romantische relaties. Hoe veel moeite wij steken in de relatie en hoe wij ons voelen door de relatie heen. Bij romantische relaties zijn er drie soorten gehechtigheid. Elk hangt af van het niveau van zorg, hulp en begrip.

De veilige hechtingstijl, je hebt meer kans om relaties te ontwikkelen waarin gevoelens van zorg en angts herkend worden bij hun partner en zichzelf. Ze weten hoe ze op elkaars behoeften moeten inspelen. deze mensen zoeken zonder angst of bezorgdheid.

Angst-vermijdende stijl, partners die van niemand afhankelijk willen zijn. Volwassen relaties die voortkomen uit een vermijdende hechtingstijl zijn ontwijkend. Dit soort mensen schenken geen aandacht aan de angst van hun partners. Ze vragen hun partners ook nooit om hulp. In feite zoeken deze mensen nooit enige vorm van stein van wie dan ook om hun problemen op te lossen.

Ambivialente stijl, Dit soort ambivalente houding in relaties zorgt ervoor dat partners niet weten hoe ze hun problemen zelf moeten aanpakken. Ze hebben ook de neiging om angstig en onzeker te zijn. Daarnaast zoeken ze vaak dwangmatig hulp en aandacht.

Hechtingstijlen zijn niet alleen gekoppeld aan het aangaan van relaties. Ze kunnen ook inzicht geven of een relatie gezond of giftif zal zijn. Veilige hechtingsstijlen leiden vaak tot gelukkige romantische relaties. Omdat deze worden gekenmerkt door positieve emoties en gevoelens van vertrouwen.
Aan de andere kant leidt de vermijdende hechtingsstijl tot een partner die geen vertrouwen heeft en zich overmatig zorgen maakt over het einde van de relatie. Ten slotte leidt de ambivalente hechtingsstijl tot spannende en pijnlijke ervaringen. Ze zijn intens, maar ook instabiel.

Een veilige hechtingsstijl resulteert in mensen die anderen vertrouwen. Ze zijn ook meer emotioneel expressief en hebben een positieve mening over hun partners. Terwijl met een ambivalente hechtingsstijl, deze mensen hebben meestal een laag zelfvertrouwen en een laag niveau van assertiviteit. Hun liefdesrelaties zijn vaak obsessief. Bovendien zijn ze emotioneel afhankelijk.

Hechtingstijlen hebben de invloed op het type partner dat we kiezen, de relaties die we met hen aangaan. Veel factoren beinvloeden of een relatie gezond of giftig is. Daarom is het belangrijk dat je leert herkennen welke hechtingstijl bij jou past, zodat je kan leren hoe jij jezelf kan verbeteren in je relatie en leert te zien welke hechtingstijl bij je partner past. Samen kunnen jullie dan gaan wat verandert of verbeterd moet worden zodat jullie ook een veilige hechting kunnen ontwikkelen.

Het werken aan relaties werkt wel natuurlijk alleen als beide eraan willen werken. Het heeft geen zin als de een het wil en de ander niet, dan is het misschien toch goed om jezelf af te vragen of het dan wel voor jou nog zin heeft om er mee door te gaan, hoe pijn en moeilijk het ook dan mag zijn. Je moet jezelf niet ongelukkig maken omdat een ander niet weet wat die wil in zijn leven.

Plaats een reactie